tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku

"Kiehautetaan vesi ja lisätään siihen mausteet. Muutaman minutin haudutuksen jälkeen seos siivilöidään, ja siihen lisätään mustaherukkamehua ja kirkasta viinaa, rommia tai muuta alkoholijuomaa sekä manteleita."
(kuva makuja.fi)
Glögi on varmasti jokaiselle tuttu joulunajan juoma. Kauppoihin glögit ilmestyvät jo hyvissä ajoin, ensimmäiset glögit tulevat kauppoihin jo lokakuun puolella!
Kauppojen glögit ovat suurimmaksi osaksi (vaiko kokonaan?) alkoholittomia. On Blossaa, Marlin ja Ingmanin glögejä. Valion glögiä ja VIP glögiä. Valinnanvaraa siis riittää! Mikäli kuitenkin haluaa hieman tujumpaa juotavaa, löytyy Alkon puolelta sitten niitä alkoholia sisältäviä glögejä.
Itse en ole  totta puhuakseni koskaan juonu Alkon glögiä! Ruotsin puolelta ICA:sta ollaan kylläkin pari alkoholillista glögiä ostettu viime vuonna, ja olivat ne aivan hyvän makuisia. :)
***
Glögi on tullut Suomeen Ruotsista. Sana `glögi` tulee Ruotsin sanasta `glögg` , joka puolestaan on muotoutunut sanasta `glödgat vin` eli lämmitetty viini.
1800-luvun alkupuolelta glögi on ollut miesten talvijuoma, johon on sekoitettu mehua, siirappia ja viinaa. Padan pohjalle laitettiin mausteita ja se nautittiin laskiaisen yhteydessä ulkosalla.
 Tämänpäiväinen glöginjuonti perinne ei ole kovinkaan vanha. Vasta 1960-1970-luvuilla alkoi glögin ohjeita olla suomenkielisissä lehdissä, ja siitä on lähtenyt perinne nykyiseen glöginjuontiin.
(kuva googlesta)
 Mikä on sinun lempiglögisi? Teetkö itse glögiä, vai ostatko valmiina?

7 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen luukku! En tiennytkään glögin historiasta mitään.
  Oon kerran tehnyt itse, ja taisi hujahtaa mausteita liikaa. Oli sen verran tymäkkää glögiä, että ollaan ihan suosiolla ostettu valmiita glögejä siitä lähtien. :D Marli on meillä suosikki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän extra mausteita :D Ite olen kans joskus kokkeillu tehä, mutta vaatii harjotusta vielä :p
   Se Marlin glögitiiviste on hyvää :)

   Poista
 2. Mun suosikkini on Lidlin Deluxe suklaanmakuinen glögi. Se on suklaaholistin unelmajuomaa :D Alkoholia siinä on maltillisesti, parin prosentin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaaglögiä!? En ole koskaan kuullutkaan! Täytyy kyllä varmaan ihan uteliaisuudesta ostaa sitä.. :D

   Poista
  2. Kannattaa mennä äkkiä, ainakin viime vuonna se ehti loppua ennen joulua Lidleistä :)

   Poista
 3. Mun suosikkeja on jotkut ihan halpisglögit, niissä on ainakin yleensä makua. Nyt ostin Alkosta alkoholitonta Blossaa, mutta se ei maistunut mun mielestä perinteiselle glögille.

  Tänä vuonna kokeilin myös Marlin vaaleaa vaniljaista glögiä, mikä oli ok:n makuista. Ei siinä kuitenkaan vanilja maistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marlin vanilja- sekä mustikkaglögi ovat ihan hyviä myös. Eivät kyllä tosiaan maistu siltä miltä pitäis, mutta ovat silti hyviä :)

   Poista