torstai 29. lokakuuta 2015

Jouluperinteet

Heipähei!

Kyllä se kävelylenkki, erityisesti pikku pakkasella, vaan virkistää! Varsinki ko on tullu kykittyä jo muutama päivä sisällä. :) Pakkasta täällä on nyt -4 astetta, mutta oli ilmeisesti niin hyvin vaatetta päällä, ettei kyllä tuntunu niin kylmältä..
Kävelyllä tykkään aina jutella jostain, ja tällä kertaa juteltiin jouluruokaperinteestä.

Vaikka periaatteessa jouluruoat on pitkälti suomalaisissa kodeissa samanlaisia, niin kuitenkin aina on joitain eroja. Toisilla on pöydässä kinkkua, mutta toisilla se on kalkkunaa. Toiset tekee immelletyn perunalaatikon, toiset taas ei sitä halua imeltää tai tekee sen helpomman kautta, eli lisää siihen siirappia.
Jotkut tykkää syödä paljon kalaa jouluna, toisilla kala ei kuulu jouluun mitenkään.

Monestihan nämä tavat ja perinteet periytyvät aina sukupolvelta toiselle. Eli omat tavat tehdä tiettyjä jouluruokia ovat voineet saada alkunsa ties kuinka monta sukupolvea sitten!
Tietysti puolison tai ystävien mukana tulee taas hieman lisää juttuja omiin jouluperinteisiin, ja sitä myöten vähemmän tärkeät ns. omat jutut voivat jäädä vähemmälle tai kadota kokonaan pois.

Meillä on esim. aina tehty jouluna imellettyä perunalaatikkoa, syöty graavilohta ja silliä, sekä paistettu jauhelihamureketta jouluksi. Uutena vuotena puolestaan on syöty lipeäkalaa valkokastikkeen ja perunoiden kera.
Poikaystäväni porukat puolestaan eivät syö silliä eivätkä tee jauhelihamureketta, mutta heillä syödään esim. karjalanpaistia ja jälkiruoaksi tehdään jouluhalko.
Naureskelimme sitä, kun en ymmärrä tuota karjalanpaistia jouluna, eikä O taas ymmärrä sitä jauhelihamureketta :D Noh, tapoja on (onneksi!) erilaisia. Sieltä sitä löydetään sitten ne itselle sopivat jutut.

Jos vietämme joulua kahdestaan O:n kanssa meillä syödään mm. seuraavia ruokia: joulukinkkua sinappi-korppujauhokuorrutteella, porkkana- ja lanttulaatikkoa sekä pitkään uunissa imellettyä perunalaatikkoa (joskus myös siirapilla imellettyä jos uunissa imellyttäminen ei tahdo millään onnistua), perunoita, graavilohta, silliä, vihersalaattia ja rosollia (+rosollin kanssa sitä punaista kermavaahtoa) sekä mureketta.
Näiden lisäksi ruukaan jouluksi leipoa itsetehtyä joululeipää :)


 Jossain vaiheessa joulukuun aikana yleensä tehdään myös jonkinlainen juustotarjotin omenalohkoineen, kekseineen ja viinirypäleineen.
Tässä viimevuoden kuvaa juustotarjottimesta :) On muuten tosi hyvää tuo juusto,
mikä on jollain ananasrouheella päällystetty! <3
Herkkuja puolestaan ovat joulutortut, joulupulla ja piparit, sekä suklaa. Mielestäni erityisiä jälkiruokia ei tarvitse olla, kun muutenkin tulee jouluna syötyä niin paljon makeaa.


 Millaisia jouluperinteitä teillä on? Tiedättekö, kuinka kaukaa suvusta tulevat teidän jouluruokaperinteenne? :)

Ps. Olen Erittäin iloinen tuosta kävijämäärästä, mikä täällä käy kattelemassa tätä blogia :) Ja kiitos jokaisesta kommentista, ne oikeasti ilostuttaa Suuresti <3

Pps. Kävin aiemmin vähän muokkaamassa tuota blogin ulkonäköä, ja taidan vielä hieman muokata, kun ei omaa silmää vieläkään miellytä se täysin :P

7 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus! Meillä on pöydässä juuri nuo samat laatikot kinkun ja graavilohen kanssa + tietty rosolli ym. Perunalaatikon imellytän pitemmän kaavan mukaan. Näiden lisänä voi olla esim. karjalanpaistia ja sienisalaattia, mitä milloinkin. Näin minun lapsuuden kodissakin syötiin jouluna. Luulenpa, että tuohon tyyliin on meidän suvussa syöty jo jonkun aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jouluruoka on kyllä ihan eri hyvää! :) Ja tosiaan, eihän joka joulu tarvitse olla välttämättä ne samat ruoat vaan voi vaihdella eri jouluina eri ruokia! Okei, itseltäni se ei ehkä onnistuisi, mutta periaattessa jos on monia ruokia niin voi olla toisena vuonna jotain ja taas seuraavana vähän eri juttuja :)

   Poista
 2. Meillä on aina joulu pöydässä karjalanpaistia. Se tulee Karjalasta, äitini kotoa.
  Perunalaatikkoa meillä ei ole tarjolla, kun ei ollut lapsuuden kodissakaan.
  Mutta lanttu, porkkana ja maksalaatikko kuuluu meidän herkkuihin.
  Perunat, kalat ja rosollit ym. Niitä meillä syödään jouluna.
  Ja tietenkin ukin paistama joulukinkku. Niin hyvää!
  Lipeäkalaa en ole koskaan maistanut. Sitä on ollut tarjolla taas isäni lapsuuden kodissa jouluna.

  VastaaPoista
 3. Omassa joulupöydässäni kinkku tai/ja kalkkuna jää todella vähälle. Ennen sitä hankittiin ihan pienissä määrin, mutta nykyään ei oikeastaan ollenkaan. Joulupöytämme kruunu on kylmä- ja lämminsavu poro sekä lohi, siika ja mäti.
  On hassua kuulla muiden jouluruokaperinteitä, varsinkin laatikoiden osalta. Itse pidän jotenkin porkkana-, peruna- ja lanttuaatikkoa ainoana laatikkojouluruokana, mutta muilta olen kuullut pöytäänb joskus kuuluvan niin kalilaatikkoa, makaronilaatikkoa kuin maksalaatikkoakin.
  On hyvä itsekkin pikkuhiljaa tähdätä siihen, että pöytään ei pidä hankkia kaikkia ruokia pelkän tradition vuoksi, vaan tehdä selaiset joita tulee kaikken mieluitrn syötyä. Tämän takia juuri tuo kinkku ja porkkanalaatiko on omasta joulupöydästäni hivuttautunut pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poro onkin erittäin hyvä vaihtoehto :)
   Itse olen kuullut myös tuosta maksalaatikosta jouluna, ja itseasiassa on sitä meilläkin tainnu joskus olla. Hyväähän se on kyllä :)
   Nykyisin on suosittua myös punajuuri-sinihomejuustopaistos. Itse en ole sitä koskaan maistanut.

   Poista
 4. Laatikkoruokien historia on arkiruokien historiaa. Kun leivinuuni lämmitettiin kerran viikossa niin energiaa riitti vallan hyvin useammantyyppistenkin uuniruokien valmistamiseen. Laatikkoruokien valmistaminen oli myös tehokasta leivinuunien lämpöenergian hyödyntämistä ruoan valmistamiseksi. Oli varsin luonnollista valmistaa laatikkoruokia viikonloppuruoaksi ja niitä riitti vielä viikollekin.
  Laatikkoruokien valmistaminen olisi äärettömän helppoa sähkölieden uunissa, mutta sitä pidetään energian tuhlauksena - mitä se ei suinkaan ole.
  Muistan hyvin ajan kun laatikkoruoat oli täysin tavallista arkiruokaa. Tuntuukin jotenkin hassulta että perinteiset arkiset laatikkoruoat ovat saaneet niin vahvan jouluruokastatuksen, että niitä ei enää juuri valmistetakaan muulloin kuin jouluna. Imelletty perunalaatikkokin oli tavallista arkiruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itsehän olen elänyt sitä aikaa, kun laatikot tosiaan olivat jo pelkkää jouluruokaa. Itselleni se sopii hyvin niin, vaikka hyviä ovatkin, että voisi vaikka joka viikko syödä :)

   Poista